Zuidplas-Sport: Nieuwerkerk klopt HBSS in de slotfase

Rowendey Schoop was zaterdag 24 februari de gevierde man. De aanvalsleider schoot eerst zelf in de slotminuut de uiteindelijk verdiende 0-1 binnen en was even later de aangever na een sublieme actie waar hij eerst drie man op de vierkante meter uitkapte en vervolgens feilloos het hoofd bereikte van Rens Blok die niet faalde en zijn ploeg op 0-2 bracht. Beide ploegen speelden duidelijk op safe, maar waar Nieuwerkerk probeerde aan te vallen, werd de thuisploeg alleen actief bij balverlies van de tegenstander. Het publiek was zeker geen winnaar, ofschoon bij Nieuwerkerk na afloop daar niemand meer om maalde.

Trainer Michel van Noort zag zijn ziekenboeg nu eindelijk leeglopen. Zowel Maurice Treffers als Marijn Langhorst maakten na lang blessureleed eindelijk weer speelminuten in het tweede elftal en O23. Alleen Jayson Vermeulen is voorlopig nog niet inzetbaar. Kas Hoenderop keerde terug in de basiself en dat ging ten koste van Jesse Asowata. Nieuwerkerk kwam goed uit de startblokken en had eigenlijk al in het eerste kwartier moeten toeslaan. Eerst was Tygo Letwory dichtbij uit een voorzet van Philippe den Hartog en uit de hoekschop die daarop volgde, kwam Stefan van Diest net tekort om het hoofd goed achter de bal te krijgen. In de 14e minuut schoot Stefan van der Vlegel in een kansrijke positie net naast op aangeven van Tygo Letwory. Pas in de 15e minuut loste HBSS een eerste afstandsschot, maar daar hoefde doelman Kevin de Geus (sinds vandaag 360(!) minuten zonder tegentreffer) niet op te reageren. In de periode erna tot aan de rust gebeurde er niet al te veel voor beide doelen. Nieuwerkerk bleef geduldig in de opbouw en liet zich geenszins in de val lokken. Het neutraliseerde met de vandaag ook opnieuw sterke laatste linie de counters van HBSS in een vroeg stadium, maar het speelde aanvallend zelf in een te laag tempo om de Schiedamse verdedigingsmuur vooralsnog te slechten. HBSS loerde uitsluitend op balverlies van Nieuwerkerk en ondernam nauwelijks zelf initiatief. De 0-0 ruststand was dan ook weinig verrassend, toen scheidsrechter Lochtenberg (had geen moeilijke middag en floot verder prima) na 45 minuten beide ploegen richting kleedkamer stuurde.

Na rust veranderde het spelbeeld aanvankelijk niet. Ook nu moest doelman Kevin de Geus pas na een kwartier echt in actie komen. Toch vertoonde de thuisploeg in de fase erna iets meer drang naar voren. Nieuwerkerk leek te profiteren, maar Ayrton Verlaan (in de 65e minuut in het veld gekomen voor Philippe den Hartog) kreeg de scherpe en afgemeten voorzet van Rowendey Schoop niet onder controle en stuitte op de doelman van HBSS. Intussen ging ook Tygo Letwory naar de kant en was Vince van Dongen zijn vervanger. Beide ploegen leken op een 0-0 af te stevenen, maar Nieuwerkerk bleef proberen. Eerst stuitte Stefan van der Vlegel op de doelman. Even later kopte Menno Homan een hoekschop van Ayrton Verlaan hard binnen, maar een HBSS-speler kon op de doellijn redding brengen. Vervolgens eiste Rowendey Schoop de absolute hoofdrol op. Hij brak met zijn treffer (na lange pass van Menno Homan en verder voorbereidend werk van Ayrton Verlaan) de ban. Even later volgde het perfecte hoogstandje met de voorzet op het hoofd van Rens Blok.

Met dit resultaat gaat Nieuwerkerk op de ranglijst HBSS voorbij en lijkt nu hard op weg naar de plekken voor lijfsbehoud. Met Berkel als tegenstander komende zaterdag op eigen sportpark, kan daarin een volgende stap worden gezet.

Opstelling: Kevin de Geus – Kevin Kamerbeek (83. Bart Meeske) – Kas Hoenderop – Menno Homan – Rens Blok – Shane van den Engel (Xander Laanen) – Stefan van Diest – Stefan van der Vlegel – Philippe den Hartog (65. Ayrton Verlaan) – Rowendey Schoop – Tygo Letwory (65. Vince van Dongen)

Verslag: Paul van Leeuwen

Nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas: